Wandelen in RivierPark Maasvallei

De Maas vormt een 40 kilometer lange grens tussen België en Nederland. De rivier en de vele waterplassen die gevormd zijn rondom de Maas vormen vaak het middelpunt van de mooie wandelingen in RivierPark Maasvallei.

Rivierpark Maasvallei heeft heel wat moois te bieden qua natuur en is zeer gevarieerd. Tijdens de wandelingen kom je bossen, weides, heuvels,  rivierarmen, waterplassen en nog veel meer tegen.

RivierPark Maasvallei strekt zich uit over de Belgische gemeenten Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken.

Wandelen in Kessenich en de Drie Eigen

Je start de wandeling in natuurgebied ’t Vijverbroek, dat centraal tussen de drie gemeenten Kessenich, Thorn en Ittervoort ligt. Vandaar de naam ‘de Drie Eigen’.

Na enkele kilometers door bos en weilanden kom je in het kleine dorpje Thorn. Het is een gezellig stadje met mooie straatjes, ideaal om te pauzeren. Een leuke afwisseling met de natuur.

Tijdens de wandeling maak je ook kennis met het prachtige natuurgebied Koningssteen-Kollegreend. Koningssteen was ooit een grindeiland, maar ondertussen omgetoverd tot een prachtig natuurlandschap. Ik las dat het wandelgebied werd geschapen door de Maas en mens. Wat is dit leuk verwoord!

Spot je graag dieren? Dan is de rode route zeker iets voor jou!

Je hebt kans om Konikpaarden en Galloways te spotten. Ook zijn de enorme waterplassen een trekpleisters voor een divers aantal vogels, eenden en zwanen. 

En last but not least, op het kruispunt van de Koningssteen en Kollegreend kun je een extra lusje doen om bevers te spotten.

Praktisch

 • Startpunt: venlosesteenweg 403, Kinrooi  (parking 3)
 • Parking: gratis parking
 • Wandelroutes: 6,3km – 7,2km – 11,9 km 
 • Extra informatie:
  • Honden zijn toegelaten
  • Enkele horecazaken aan het startpunt
  • Een lange broek is aangewezen, er is veel hoog gras
  • De rode route kan onder water staan

Wandelen rond de Molenplas

Deze mooie wandeling start aan de Hompesche Molen in Stevensweert en maakt deel uit van RivierPark Maasvallei. De lange afstandswandeling van RivierPark Maasvallei is in 2021 verkozen tot de ‘Beste wandelroute van de Benelux’. Zeker de moeite om de Maasvallei een bezoekje te brengen.

Aan het begin van de route heb je een uitkijkpunt waar je een panoramisch uitzicht over de hele plas hebt. Een wandelroute van 5,8 kilometer brengt je helemaal rond de Molenplas.

In de lente staan er veel verschillende bloemen langs de wandelpaden, een mooi extraatje tijdens de wandeling. Als je een dierenliefhebber bent, is de Molenpas zeker een aanrader. Op de Molenplas vertoeven vele vogels en eenden die je op het vogeluitkijkpunt kan bezichtigen. Dus als je een verrekijker hebt, zeker meenemen! Tijdens de wandeling kom je ook konikpaarden en gallowayrunderen tegen.  

De leuke stapstenen over het water maken de wandeling net wat leuker! Opgelet, met zwaar regenweer kunnen de stapstenen onder water liggen. Omwille van deze stapstenen is deze wandeling niet buggy- en rolstoelproef. Wij hebben onze buggy over het water moeten dragen!

Om de wandeling af te sluiten met een hapje en drankje kan je terecht bij de Hompesche Molen. Ondertussen kunnen de kinderen zich uitleven op de natuurspeeltuin. De brasserie is gelegen aan het startpunt.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Foto Laura

Welkom bij Explauradise

Ik ben Laura, een 31 jarige leerkracht uit Limburg, België. Welkom op de pagina van Explauradise, dit is een samenstelling van Explore Laura’s Paradise. Met mijn instagram en blog wil ik mensen inspireren om naar buiten te gaan.
 
Sinds 2017 gebruik in Instagram en Facebook als persoonlijk fotoalbum, al snel kreeg ik meer volgers en stilletjes aan vond ik het leuker en leuker om al mijn foto’s met jullie te delen! Nu heb ik ook mijn eigen blog om al mijn avonturen wat uitgebreider neer te schrijven.