Indonesië

Het land van de eilanden

Na lang wikken en wegen hebben we eindelijk de beslissing gemaakt… WIJ GAAN DRIE MAANDEN REIZEN! Joepie, eindelijk, fantastisch… nu de knoop doorgehakt is, kunnen we beginnen met plannen.

Het is januari 2017 en in oktober zullen we een grote droom waar maken en vertrekken we naar Indonesië en Nieuw Zeeland. Twee plekken die hoog op ons lijstje staan!

Ik maak op voorhand een lijstje met alle plekjes die ik graag wil bezoeken en met de activiteiten die we er kunnen doen. De planning in Indonesië ziet er zo uit: Bali, Java, Gili Trawangan en Lombok.

Ter plekke kiezen we dan waar we heen willen en wat we willen doen.
De bedoeling is ook dat we pas ter plaatse onze accommodatie boeken, spannend want ik ben nogal een planner!

Wil je meer weten over een plekje?
Klik hieronder op de map, dan krijg je foto’s met uitleg te zien.

Uluwatu

Uluwatu ligt helemaal in het zuiden van het eiland.

Hier liggen vele mooie witte stranden. Wij bezochten Sulaban beach, een strandje dat bereikbaar is door een stukje te zwemmen. Een dromerig wit strand en een kleurrijk schipwrak, heel instagramwaardig.

Bovenaan op een klif ligt de Uluwatu tempel met een indrukwekkende tuin met uitzicht op de zee. Je krijgt een sarong, want je mag niet met blote benen de tempel betreden.

Nusa Lembongan

Na een boottripje vanuit Sanur komen we in Nusa Lembongan. We huren voor enkele dagen een scooter en kunnen op deze manier het eiland ontdekken. Er is sowieso heel weinig verkeer, aangezien de wegen smal en onderkomen zijn. Je komt regelmatig locals op scooters tegen met een lading vol met kippen, bagage of allerlei materialen. Het is er de gewoonte om te toeteren voordat je de bocht in gaat, zo waarschuw je een tegenligger.

Één van de coolste plekjes op Nusa Lembongan is Devil’s Tear, daar slaan de golven met grote kracht tegen de rotsen, waardoor het zeewater een hoge fontein maakt boven de rotsen. 

Via een brug komen we op Nusa Ceningan. Het kleine eiland heeft veel te bieden, maar heeft vooral vele mooie uitzichtpunten. Je vindt daar verschillende cafeetjes en restaurants met hippe infinity pools. Zeker de moeite waard om te stoppen!

Ubud

Hoog op mijn lijstje is een bezoekje brengen aan Monkey forest in Ubud. Eén: je waant je in een mooi oerwoud met onverstelbare wandelpaden en twee: je ziet overal apen!

Vanuit Ubud bezochten we Tukad Cepung Waterfall, een waterval in een grot. Je wandelt door een mooie vallei, langs grotten en beken, het is een mooie wandeling met een spectaculaire waterval op het einde.

De Hidden Canyon Beji Guwang stond niet gepland, maar een van mijn favoriete wandelingen rond Ubud. Je krijgt een gids aangewezen bij de start van het traject. Op blote voeten klimmen we op en over de rotsen en je kunt een frisse duik nemen als je dit wilt. Wat een prachtig stukje natuur!

Wat deden we nog in Ubud? Een kookworkshop, raften op Telega Waja River, een bezoekje aan de Goa Gajah en Tegalalang Rice Terrace.

Canggu

Canggu is een heel hip plekje met relaxte sfeer, leuke winkeltjes en gezellige eetplekjes en bars.

Het zwarte strand vinden we wat tegenvallen, nu we al die prachtige witte zandstranden gewoon zijn. Zoek daarom zeker de verborgen barretjes en restaurantjes met een zwembad. Hier mag je gratis gebruik van maken als je een drankje of wat te eten neemt. Een dagje rust aan een zwembad slaan we niet af!

Kawah Ijen

Vanuit Canggu reizen we verder naar Java, hier willen we graag de Ijen bezoeken. Dit is een vulkaan van 2250 meter hoog die nog steeds actief is.

Om middernacht start onze trip naar de voet van de berg. We maken een stevige klim van ongeveer 2uur samen met onze gids. Deze gids helpt en begeleidt ons veilig tot boven. Doe zeker stevige schoenen aan en vergeet je zaklamp niet.

Bij aankomst op de top is het nog donker, maar je ziet in de verte al de mysterieuze blauwe vlammen. We dalen af in de krater waar we van kortbij de blauwe vlammen zien. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de zwavel die in de krater gewonnen wordt.

Eénmaal we terug uit de krater klimmen zien we een adembenemende zonsopgang met een spectaculair uitzicht.

Pemuteran en Lovina

Vanuit Java bezoeken we Pemuteran en Lovina. Het zijn beide kleine dorpjes die leven van het toerisme. Lokale mensen klampen je aan op straat om juweeltjes, kleding en activiteiten te verkopen. Hier zijn we niet echt fan van, na een kort verblijf zetten we onze reis voort.

Munduk

Vanuit Lovina reizen we naar Padang Bai. We huren een taxichauffeur in om er een mooie dagtrip van te maken. Onderweg stoppen we op vele mooie plekjes:

  • Munduk waterfall
  • Twin lake (Danau Buyan & Danau Tamblingan)
  • Banyumala twin waterfalls
  • Bratan lake
  • Botanical gardens

Tip: zoek zelf wat leuke plekjes op en huur een taxichauffeur in voor een (halve) dag. Zo kom je op plaatsen die minder druk bezocht zijn door toeristen!

Tip2: het gebruik van Google Maps kan handig zijn om de taxichauffeur de weg te wijzen wanneer je op plaatsen komt die ze niet dagelijks bezoeken.

Gili Trawangan

Vanuit Padang Bai reizen we met de boot naar Gili Trawangan, één van de drie Gili Eilanden. In Gili T. zijn er geen auto’s en wordt alles vervoerd met paard en kar. Deze staan klaar als je uit de boot stapt.

We ontdekken Gili T. met een fiets, je fiets in enkele uren rond het eiland. Met de nodige tussenstops op de mooie stranden, de gezellige barretjes..

Op mijn lijstje staat: zwemmen met een schildpad! We doen dus een boottocht waar we op verschillende plaatsen kunnen snorkelen. Wat een sensationeel koraal heb je in Indonesië, echt de moeite! We zien enkele schildpadden van veraf. Deze excursies zijn gemakkelijk te boeken op iedere hoek van het eiland.

Enkele dagen erna gaan we zwemmen vanaf het strand, waar dat we een grote schildpad van zeer kortbij zien. We kunnen er zelfs even kortbij zwemmen.

Tip: zorg dat je waterschoenen hebt want de stenen en het koraal zijn zeer scherp.

Tip2: neem zeker een full face snorkelmasker mee als je plaats genoeg hebt in je koffer! Dit zit comfortabel en zo krijg je zeker geen water binnen.

Gili Air

Met een klein (krakkemikkig) bootje varen we verder naar Gili Air, dit eiland is nog een stukje kleiner als Gili Trawangan. We ontdekken dit kleine eilandje te voet. We wandelen in enkele uren rond het eiland. Wat een prachtige witte stranden en blauwe zee! Een eiland uit de boekjes!

Hier schrap ik ook een item van mijn bucketlist… Paardrijden op het strand met zonsopgang. Een ervaring om nooit te vergeten!

Kuta, Lombok

Vanaf Gili Air stappen we op een boot naar Lombok. Vanuit de haven nemen we rechtstreeks een lift naar Kuta. Kuta is een klein dorpje omringd met witte zandstranden. In Kuta zelf zijn een paar hippe restaurantjes, waar je rustig kan genieten van een lekker maaltijd met regelmatig livemuziek op de achtergrond.

We huren hier een scooter om van het ene strand naar het andere strand te rijden. Wat een mooie rit door de bergen! Je betaalt bij ieder strandje een klein bedrag “parkinggeld” bij de locals. Dit geld wordt gebruik om de stranden te onderhouden. Op verschillende strandjes vind je een klein strandbarretje waar je wat kan drinken of een verse ananas eten.

Op Kuta Beach nemen we een surfles. We krijgen een privéleraar die ons op weg helpt met het surfen. Niet gemakkelijk!

Vanuit Kuta maken we een daguitstap naar Rinjani National Park, dit is een uitgestrekt natuurgebied. Hier ontdekken we samen met een gids 5 verschillende watervallen. Twee van de bekendste watervallen zijn: Benang Kelambu & Banang Stokel.

Gili Nanggu

Wanneer we Kuta verlaten maken we eerst een tussenstop voor een boottochtje naar Gili Nanggu. Het is een zeer klein onbewoond eiland. Je hebt hier maar enkele plaatsen om te overnachten en te eten.

De stranden zijn rustgevend en in de zee vind je een indrukwekkend koraal. Op de terug weg van Gili Nanggu stoppen we nog op twee piepkleine eilandjes.